Protestantse Gemeente Nieuwegein Noord

De Dorpskerk heeft twee orgels. Vijf organisten bespelen de orgels.

De Orgels

dorpskerkorgelvoorzijde

Het orgel achterin de Dorpskerk is in 1868 gebouwd door orgelbouwer H.G. Holtgräve voor de Gereformeerde kerk (afgescheiden) van Deventer. Het orgel is in 1936 verhuisd naar de Christelijk Gereformeerde kerk te Kampen en daarna in 1967 naar Nijmegen naar de Nederlands Hervormde Johanneskerk.

In 1972 is het orgel tenslotte verhuisd naar zijn huidige standplaats, onze Dorpskerk Nieuwegein Noord. Bij de restauratie van het kerkgebouw (1999-2000) is ook het orgel gerestaureerd door orgelmakerij Van Vulpen uit Utrecht. In 2001 is het orgel in de kerk teruggeplaatst. Ons gemeentelid Jan van der Lit heeft de lessenaar gemaakt.


Orgel Dorpskerk

De dispositie van het instrument is als volgt:

Hoofwerk (HW)
Prestant 8v, Bourdon 16v (B/D), Viola di Gamba 8v (v.a. C), Holpijp 8v (B/D), Octaaf 4v, Roerfluit 4v, Octaaf 2v en Trompet 8v (B/D)

Bovenwerk (BW)
Roerfluit 8v, Fluit traverse 8v(D), Salicionaal (4v), Fluit 4v en Woudfluit 2v

Pedaal: Aangehangen
Koppels: HW-BV; BW-pedaal; HW-pedaal

FlentroporgelDorpskerk1

De Dorpskerk is bovendien het nieuwe thuis voor een beroemd orgel. In 1951 bouwde Dirk Andries Flentrop een nieuw groot huisorgel voor een Zweedse arts Bengt Andreas, welke in 1952 in zijn appartement in Malmö werd geplaatst.  Deze arts was bevriend met Albert Schweitzer. Toen Albert Schweitzer in 1952 de Nobelprijs in ontvangst nam, speelde hij ook een openingsconcert op het orgel.  Albert Schweitzer stuurde Flentrop een foto, met daaronder zijn felicitaties geschreven: "Lieber Herr Flentrop, Die Orgel von Bengt Andreas ist sehr schön. Empfangen Sie meine herzlichen Glückwünsche für die fein gelungene arbeit. - Albert Schweitzer" .
Het orgel werd gebouwd in een periode na de tweede wereldoorlog, waarin vernieuwing plaats vond in de orgelbouw. Oude principes werden herontdekt en toegepast.  Dirk Andries Flentrop was een pionier, die leerde van het veiligstellen van orgels in de 40 jaren en het herstel en restauratie van oude orgels na de oorlog. In 1948 restaureerde hij het beroemde Schnitger orgel van de grote kerk in Alkmaar. Het nieuwe orgel in de Dorpskerk toont opmerkelijke overeenkomsten in de samenstelling van de registers met dit orgel. De orgeladviseur Jan Jongepier schreef in 2004 als persoonlijk slotnoot  in een In Memoriam  over D.A. Flentrop (1910-2003) het volgende:
"Ik herinner mij nog heel goed dat het huisorgel voor dr. Bengt Andreas te Malmö gemaakt werd. In 1951 vond in Zaandam een braderie plaats. Ter gelegenheid daarvan was het orgel opgesteld in een van de voorkamers van het Flentrop-pand aan de Westzijde te Zaandam. Het werd op gezette tijden bespeeld. Als tienjarige jongen heb ik verschillende malen de wandeling van ons huis naar de Westzijde ondernomen om dat orgel te zien en te horen. Misschien heb ik er ook wel iets op mogen spelen, dat weet ik niet meer precies. Wat ik echter wel weet, is hoe groot de indruk was die dat grote orgel met al zijn vulstemmen, aliquoten  en regalen op mij heeft gemaakt.  Nu, meer dan vijftig jaar later, is die indruk op een andere manier nog even groot. Want nu realiseren we ons, hoe groot de prestatie was om deze orgels te maken, uit het niets geboren te laten worden, zonder referentiekader. De droom was uitgekomen."

De organisten

De volgende organisten bespelen de orgels: Hendri Ham, Luuk Witteveen, Arno van Leeuwen, Erik Keegstra en Henk Hilgeman.

 

© 2024 PGNN - Protestantse Gemeente Nieuwegein Noord