In de kerkenraadsvergadering van 4 december 2019 heeft de kerkenraad het beleidsplan voor de periode 2020 - 2025 vastgesteld. Bij het opstellen van het beleidsplan hebben we ons gerealiseerd dat we een grote rijkdom hebben als gemeente. We zijn een gemeente die samenleeft en naar elkaar omziet. Er zijn vele talenten in de gemeente en de financiën zijn voor de komende jaren op orde. Maar bovenal mogen we ons als gemeente het lichaam van Jezus Christus noemen. In een tijd waarin er veel sociale en geestelijke nood is, gunnen we het ook andere mensen om ons heen om te delen in die rijkdom die we hebben. De titel van het plan is daarom "Uit Overvloed".
Het beleidsplan geeft richting voor de komende vijf jaar zonder dat het een uitgewerkt actieplan is. In de eerste helft van 2020 zijn de taakgroepen en colleges actief bezig geweest om binnen de gekozen richting hun plannen voor de komende 2 jaar vast te stellen. Deze zullen ook gepresenteerd worden op de gemeenteavond van 8 juli.
U kunt het volledige beleidsplan hier downloaden.
In de eerste Onderweg van 2020 is het beleidsplain toegelicht. Nadere details zijn daarna gevolgd:
- April 2020 over “Delen” (paragraaf 4.2)
- Mei 2020 over “Geloofsbeleving” (paragraaf 4.1), zie nadere toelichting hieronder.
Het profiel van de Gemeente toont aan dat geloof sterk individueel beleefd wordt. Het geloof is wel de belangrijkste kernwaarde en hetgeen de gemeente samenbrengt en bindt.
In de missie van de gemeente staat: “leven we vanuit het geloof dat we Gods kinderen zijn en dat Hij de mensen liefheeft”. Daarmee bevestigen we, in geschreven woord, de kern van ons geloof.
Toch valt het op dat er beperkt discussie en gesprek is over geloof; er is verlegenheid als het gaat om te praten over geloof. Deze gesprekken vinden vooral binnen gespreksgroepen en tijdens het uurtje Bron plaats.
Dat we individueel het geloof beleven is misschien wel het geheim van ons geloof – eenieder beleeft het op zijn of haar wijze. In de kern hebben we waarschijnlijk veel gemeenschappelijk onderwerpen over geloof en zou het niet mooi zijn als we een deel van onze verlegenheid terzijde kunnen schuiven en om met anderen over deze gemeenschappelijke onderwerpen uit ons geloof te kunnen spreken? Misschien als uitgangspunt eerst de veilige omgeving van onze gemeente, maar waarom ook niet naar buiten toe, zodat het een onderdeel wordt van ons “delen”. Of houden we geloofsbeleving echt voor een eenieder persoonlijk en enkel als gemeenschappelijke kernwaarde?
Geloofsbeleving is hierdoor een complex onderwerp en verdient verdere aandacht – aandacht vanuit iedereen uit onze gemeente, en misschien ook wel in overleg met andere gemeenten die tegen dezelfde vraagstukken aan lopen.
Hopelijk is deze eerste aanzet uit het beleidsplan voor u een start om dieper over geloofsbeleving na te denken. Uw idee of bijdrage is van harte welkom via
Op 8 juli 2019 is op een online gemeenteavond het beleidsplan toegelicht en de plannen die de taakgroepen en colleges voor de komende twee maanden hebben opgesteld. De presentatie die deze avond is gebruikt kunt u hier downloaden.
In de presentatie vindt u een samenvatting van het beleidsplan en de bijbehorende plannen van de taakgroepen en colleges.
Vragen naar aanleiding van de presentatie kunt u mailen naar