Protestantse Gemeente Nieuwegein Noord

Een huisarts kijkt naar de mens die met een vraag tegenover haar of hem zit. Een tegelijkertijd komt de vakkennis langs: wat zie ik, wat zou er aan de hand kunnen zijn?

Die combinatie van persoonlijk en professioneel bestaat er in zo ongeveer alle vakken. Ook in theologie en bijbelonderzoek. En de vraag is altijd: moeten die twee soorten interesse elkaar dwars zitten, of kunnen ze elkaar ook van dienst zijn? Mijn boek is ontstaan uit jarenlange ervaring met beide kanten van het vak.  Voor een kerkdienst moet je vaak stevig studeren op een bijbeltekst: wat staat er nu precies? Dat is je werkplaats. En je moet gevoel ontwikkelen voor de persoonlijke omgang van mensen met hun bijbel. Dat is je spreekkamer. Die twee horen bij elkaar.

Eep Talstra licht een tipje van de sluier op over zijn boek op 11 juli, 25 juli, 8 augustus, 22 augustus en 29 augustus.

De bedoeling van mijn boek is om te laten zien dat de bijbel voor ons ligt als levensverhaal van God en mensen. Mensen hebben het van A tot Z geschreven. En na generaties ook stukken tekst soms weer opnieuw en anders geschreven. Daardoor hebben we de boeken Koningen, maar ook de boeken Kronieken. En ook Hebreeuwse teksten, Griekse vertalingen, in boekrollen en in snippers en heel veel meer. Volgens mijn vak, bijbelonderzoek, bestuderen we daarom vooral de schrijvers en de vertalers van de bijbel: hoe dachten zij over God? En wat veranderde daarin in andere omstandigheden? Dat is ook zo. Maar als bijbellezer kun je ontdekken dat hun teksten al eeuwen ook de manier zijn waarop God ons kritisch of hoopgevend in de rede valt over het leven en zijn schepping. Dat was ook de ervaring die bijbelschrijvers aan ons als lezers voorleggen.

Eep Talstra

Bent u ook nieuwsgierig geworden en wilt u er meer over weten/horen, dan is de volgende activiteit misschien iets voor u:

Boekbespreking met dr. Eep Talstra en ds. Inge Hoek over ”De bijbel als biografie van God en mensen”

11 juli introductie van zijn boek door dr. Eep Talstra 19.30-21.30 uur

25 juli bespreking gedeelte uit het boek door ds. Inge Hoek 14.00-16.00 uur

8 augustus  2e deel door ds. Inge Hoek 14.00-16.00 uur

22 augustus 3e deel door ds. Inge Hoek 14.00-16.00 uur

29 augustus  dr. Eep Talstra vertelt ons meer over de inhoud van zijn boek en beantwoordt onze vragen:  19.30-21.30 uur

U bent van harte welkom!

Ter voorbereiding is het  wenselijk als u het boek ( bij Bruna, Muntplein of andere boekhandel) aanschaft. Mocht dat bezwaarlijk zijn, zorgen we er voor dat u de tekst op andere wijze in uw bezit krijgt.

Aanmelden is prettig i.v.m. de beschikbare ruimte in het Geinlicht. U kunt ons mailen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

© 2024 PGNN - Protestantse Gemeente Nieuwegein Noord