Protestantse Gemeente Nieuwegein Noord

Jan Eikelenboom - Archivaris

Jan Eikelenboom is al vele jaren de archivaris van onze gemeente . Ook toen hij nog bij het Ministerie van Landbouw werkte hij als medewerker documentaire informatievoorziening.
Het archief van onze kerkelijke gemeente is tegenwoordig  opgeborgen  in het Geinlicht.
"Alle verslagen en dergelijke moeten bewaard worden. Colleges en taakgroepen zijn verplicht het zelf te brengen, maar dat doen ze vaak niet.

Tot er moeilijkheden komen. Dan vragen ze bijvoorbeeld: 'We hebben ooit betonrot gehad, waar zijn de stukken?' In het archief natuurlijk!" Na een bepaalde tijd kunnen sommige stukken vernietigd worden. De meeste documenten van voor  1 september 1994 gaan naar het archief in Utrecht. Daar staan stukken vanaf 1625. Doopboeken onder meer, die geraadpleegd worden door mensen die hun stamboom uitzoeken.

Waarom doet Jan Eikelenboom dit werk nog steeds? "Ik vind het leuk. Je krijgt allerlei vragen en dan ga je zoeken. Ze wilden op een gegeven moment dat ik ouderling zou worden vanwege de geheimhouding. Maar daartoe ben ik als archivaris ook al verplicht." “

Wat moet je doen als je iets wilt weten vanuit het archief? De meeste stukken zijn openbaar, maar niet allemaal. Ga naar de kerkenraad, die beslist wie wat mag inzien."

 

(tekst en foto: Trees van Montfoort)

aangepast febr 2018

 

© 2024 PGNN - Protestantse Gemeente Nieuwegein Noord